Ets estranger resident a Catalunya? T’explico com funcionarà la teva herència.
Si ets estranger, resideixes a Catalunya i tens un mínim de patrimoni, ja sigui aquí o al teu país d’origen o inclús a ambdós llocs, convé que tinguis present quin destí vols que es doni a aquest patrimoni el dia que tu faltis. Per a molta gent no és agraït plantejar-se aquests assumptes, però és important fer-ho si vols evitar problemes en un futur a aquells qui t’estimes.
Pensa que, depenent d’on tinguis la teva residència efectiva, se t’aplicarà la normativa catalana o la del teu país d’origen en matèria de successions, i això és de vital importància, sobretot si no has fet testament, ja que afectarà a tot el teu patrimoni, independentment de en quin país estigui localitzat.
Per exemple, a Catalunya, per defecte, els teus legitimaris s’hauran de repartir una quarta part de tots els teus béns, tant els d’aquí com els de fora. Una altra qüestió molt important és que a Catalunya es reconeixen els mateixos drets hereditaris a la teva parella, encara que no hi estiguis casat, en detriment dels teus parents al país d’origen.
Aquestes qüestions no tenen per què ser negatives, però les has de tenir present alhora de valorar si et convé fer el teu testament en un sentit o un altre. Des del Bufet Molina Bosch et recomanem que, si et trobes en una situació com la que et proposem, formalitzis un testament, que té un cost relativament assumible i evita molts maldecaps als teus possibles successors.
En el cas que decideixis que sí que vols fer testament, i siguis ciutadà de la Unió Europea, pots demanar, a més, que l’Estat en el que has testat comuniqui una còpia d’aquest testament al teu país d’origen, i viceversa; és a dir, si has testat al teu país d’origen, pots demanar que ho comuniquin a l’estat espanyol, de manera que no hi haurà dubte de quin ha estat el teu últim testament vàlid, i agilitzaràs molt més els tràmits als teus successors el dia que tu faltis, que desitgem des del Bufet Molina Bosch que sigui ben llunyà.
Trencar amb la parella o el cònjuge i separar-vos quan hi ha fills menors d’edat en comú pot suposar un problema que us pot acompanyar la resta de la vida si no es fa bé. I és que cal tenir en compte que si bé a partir d’ara deixareu de compartir la vida en comú amb la vostra parella o cònjuge, no deixareu de tenir mai més aquesta condició: la de ser els pares dels vostres fills.
L’extinció de la vida en comú quan hi ha fills menors d’edat comporta haver de regular una sèrie de qüestions que regiran la vostra vida fins, com a mínim, que els vostres fills assoleixin la majoria d’edat.
S’ha de tenir present que una de les qüestions que caldrà resoldre és si la guarda dels fills l’exercireu de forma conjunta o bé l’exercirà un dels dos progenitors en exclusiva. Només aquesta qüestió ja determinarà la forma de relacionar-vos amb ells, ja que una guarda conjunta comportarà que el període de convivència amb els pares estigui més equilibrat entre els dos. En canvi, en l’exclusiva, el progenitor que no tingui la guarda tindrà dret a un règim d’estades molt més reduït.
També caldrà establir qui s’atribuirà l’ús de l’habitatge familiar, o si un dels progenitors haurà de pagar a l’altre una pensió d’aliments per als fills. En aquest sentit convé aclarir que el fet d’establir una guarda conjunta no implica que no s’hagi de pagar una pensió d’aliments; això dependrà de les circumstàncies de cada progenitor.
Per últim, també hi ha qüestions no menys importants que cal resoldre, com ara la venda o repartiment del patrimoni en comú –si és que n’hi ha-; si convé establir una prestació periòdica d’un cònjuge a l’altre perquè, si no, un es veuria més perjudicat que l’altre; o bé, si cal que l’un pagui a l’altre una compensació econòmica pel fet que, per exemple, hagi treballat per a la casa molt més que el primer, i aquest hagi augmentat el seu patrimoni personal substancialment.
Per tant, si voleu que la vostra separació o divorci siguin una solució i no pas un nou problema, cal que compteu amb l’assessorament d’un advocat especialista en dret de família.
Avui us proposem una pel·lícula basada en fets reals. Erin Brockovich (Julia Roberts) tracta sobre la vida d’una mare divorciada amb molts problemes per trobar feina, que un dia pateix un accident de trànsit. Després de perdre injustament el judici sobre l’accident comença a treballar pel seu advocat Ed Masry (Albert Finney). Allà descobreix a partir de l’expedient d’un client, una trama que revela l’existència d’aigües contaminades en una petita comunitat local, provocades per una empresa de gas i electricitat que utilitza la tècnica del fracking.
Aquest film protagonitzat per Julia Roberts i Albert Finney que va veure la llum l’any 2000, a més a més d’obtenir molt bones crítiques i una important recaptació va ser guanyadora d’un Premi Oscar, d’un Globus d’Or i d’un Bafta, tots a la millor actriu.
El que m’atrau d’aquesta pel·lícula és com enfoca especialment el tracte entre l’advocada i els clients, molt més humà del que estem acostumats a veure, i amb els advocats contraris d’una poderosa companyia. Una escena que he posat en pràctica en més d’una ocasió és aquella en la que la protagonista rep al seu despatx la visita sorpresa dels advocats contraris. Senzillament memorable!
Una tria excel·lent per una tarda de diumenge; de ben segur!