En algunes ocasions hi ha famílies en què les relacions entre pares i fills es van deteriorant tant amb el pas del temps, que algun dels pares considera que algun dels seus fills no es mereix rebre cap dels seus béns el dia que mori. Recordem que per llei tot fill té dret, com a mínim, a la legítima dels seus ascendents, és a dir, a la part proporcional d'una quarta part del valor de tots els béns del difunt. La part proporcional vol dir que si hi ha dos fills legitimaris, cada un té dret a la meitat d'aquesta quarta part anomenada legítima.
Doncs bé, tot i així, hi ha casos en que els ascendents no volen que algun dels seus fills rebi ni tan sols la part que li pertocaria de la legítima, per més que la llei consideri que és obligatori. Si és així, haureu de fer un testament i especificar-ho expressament.
Ara bé, només podreu evitar que el fill rebi aquesta part de l'herència si es pot demostrar que la causa per la qual no hi teniu tractes és per voluntat d'ell exclusivament. Això vol dir que heu de deixar constància suficient que heu intentat tenir tractes amb el vostre fill, que us hi heu intentat reconciliar i que ell s'hi ha negat. Aquestes proves serviran el dia de demà perquè la resta d'hereus puguin oposar-se a una possible reclamació del fill desheretat a la seva part de l'herència. Si no teniu aquestes proves, és provable que li acabin reconeixent el dret a la legítima, si la reclama judicialment.