Pensar en fer testament és una qüestió que pot semblar incòmode a certa edat, però realment té la seva importància en molts aspectes.
En primer lloc, perquè t’assegura que el teu patrimoni es repartirà exactament com tu vols entre aquells que tu desitgis, evitant que els diferents hereus hagin de compartir béns o diners i crear confusió, malentesos o conflictes de gestió del patrimoni.
En segon lloc, perquè si estàs emparellat però no casat ni registrat, la teva parella haurà d’acreditar aquesta relació. I si tens descendents d’una anterior relació que no tenen res a veure amb la teva parella, aquesta situació pot portar problemes fruit de rancúnies que no havien aflorat en vida teva.
En tercer lloc, si tens fills menors, si no estableixes qui vols que se n’ocupi en cas que tu faltis, això pot afectar-los especialment per les tensions que pot provocar entre els teus familiars.
Finalment, perquè si ets estranger que resideixes a Catalunya, caldrà que la teva parella de fet acrediti quina normativa s’ha d’aplicar a la teva successió, mentre que si has fet testament tu ja ho pots deixar establert. Aquesta és una qüestió importantíssima en parelles de fet de nacionalitats diferents.
Així doncs, des del Bufet Molina Bosch et recomanem que, si disposes d’un cert patrimoni i una situació familiar mínimament complexa, t’assessoris i facis un testament que reculli com vols endreçar la teva successió futura.
La resposta és que sí; ningú està obligat a romandre en copropietat amb altres persones de forma indefinida. Posem per cas uns germans que hereden a parts iguals l’habitatge dels seus pares.
Així doncs, per acabar amb la situació de copropietat cal que et posis d’acord amb la resta de titulars de l’immoble per tal de vendre’l, o que aquests altres titulars et comprin la teva part pel preu que pacteu.
Ara bé, en el cas que no us poseu d’acord i vegis que el tema s’eternitza, des del Bufet Molina Bosch recomanem que iniciïs una procés judicial per tal de posar fi a la situació de copropietat. Aquest procediment es coneix com a procediment de divisió de la cosa comuna perquè, en cas que sigui físicament factible, pots demanar al jutjat que divideixi l’immoble per tal que cada un dels propietaris es quedi una part.
No obstant en la majoria de casos aquesta solució no és possible, ja que és molt probable que es tracti d’un pis o una casa que no es pugui dividir en dues entitats diferents. En aquests casos pots demanar al jutjat que et compri la teva part de l’immoble aquell titular que hi tingui més interès, que es vengui a un tercer a través d’un professional intermediari o que es vengui mitjançant una subhasta judicial.