CAT ESP

El Bloc: Dret civil

RSS

Planifica la teva herència

25/03/2019

Pensar en planificar la teva herència pot semblar una qüestió de mal averany, però els avantatges que proporciona són tan elevats, que val la pena tenir-ho en compte, sobretot si tens un patrimoni mínimament elevat.

Fer un testament et servirà per decidir qui han de ser els teus hereus i qui no, si vols establir un llegat específic a algú en paticular, si vols distribuir els teus béns de forma concreta, etc. No seria estrany, per exemple, que un descendent o un ex-cònjuge amb qui mantens una mala relació acabés rebent una part considerable de la teva herència, si no ho has deixat ben lligat a temps. Especialment delicat és el tema de matrimonis amb fills provinents d’anteriors relacions. La relació entre uns i altres sovint es torça quan falta un dels cònjuges i cal repartir-se la seva herència. Tot això no són qüestions trivials i, si no ho planeges bé, pot comportar molts conflictes entre familiars que fins aquell moment tenien bona relació.

A més, també has de tenir en compte les qüestions fiscals. Si tens un patrimoni considerable, convé que reparteixis els diners en productes que els teus hereus puguin liquidar ràpidament per poder pagar les despeses i impostos de l’acceptació de l’herència. També, per què no, pensar a fer donacions en vida o invertir els diners en productes financers fiscalment més favorables. El resultat serà el mateix, però el cost molt menor.

I si tens un negoci familiar i vols assegurar-ne la continuïtat, el teu instrument és el pacte successori. Un mitjà ideal per assegurar que aquell hereu/va que actualment s’està deixant les banyes per mantenir o expandir el teu negoci serà qui en un futur en rebi la direcció, sense descuidar la resta de familiars que també hi puguin estar participant.

En definitiva, si no vols que es trenqui l’harmonia entre els qui han de ser els teus hereus quan tu no hi siguis, pensa a planificar la teva herència i així deixaràs no només un bon record, sinó també un bon llegat.

Planifica la teva herència Facebook Twitter Linkedin Google +

Puc recuperar les arres d’una compra-venta si el banc no em concedeix el préstec hipotecari?

20/04/2018
Des de l’1 de gener de 2018 a Catalunya tenim la nostra pròpia legislació en matèria de compra d’habitatges i, per tant, ja no es regeix pel Codi civil espanyol. Una de les novetats que introdueix el Codi civil català és que preveu per defecte el que en molts contractes d’arres ja s’estava recollint, a saber, que el comprador pot recuperar les arres que hagi entregat al propietari de l’immoble en qüestió, si resulta que el comprador interessat no obté un préstec hipotecari de cap entitat bancària.

Ara bé, perquè aquesta clàusula no comporti conflictes que acabin en el jutjat, des del Bufet Molina Bosch et recomanem que, tant si ets comprador com si ets el venedor, especifiquis en el contracte d’arres quan es considerarà pertinent que es retorni l’import de les arres. Cal demanar-ho a moltes entitats bancàries? A totes? N’hi ha prou amb dir-ho o cal que l’entitat t’ho certifiqui? Nosaltres aconsellem que concretis per exemple dos o tres entitats bancàries, que s’acrediti la negativa amb un document del banc que ho indiqui i, per exemple, que especifiquis sobre quin percentatge del preu de compra es demanarà el finançament.

D’aquesta manera, ambdues parts tindreu seguretat jurídica respecte de com i quan es pot considerar que el comprador ha fet tot el necessari per aconseguir el finançament i el venedor podrà prendre una decisió més encertada sobre si ha de retornar les arres o se les pot apropiar legítimament.

Puc recuperar les arres d’una compra-venta si el banc no em concedeix el préstec hipotecari? Facebook Twitter Linkedin Google +

Inconvenients de no fer testament

23/03/2018

Pensar en fer testament és una qüestió que pot semblar incòmode a certa edat, però realment té la seva importància en molts aspectes.

En primer lloc, perquè t’assegura que el teu patrimoni es repartirà exactament com tu vols entre aquells que tu desitgis, evitant que els diferents hereus hagin de compartir béns o diners i crear confusió, malentesos o conflictes de gestió del patrimoni.

En segon lloc, perquè si estàs emparellat però no casat ni registrat, la teva parella haurà d’acreditar aquesta relació. I si tens descendents d’una anterior relació que no tenen res a veure amb la teva parella, aquesta situació pot portar problemes fruit de rancúnies que no havien aflorat en vida teva.

En tercer lloc, si tens fills menors, si no estableixes qui vols que se n’ocupi en cas que tu faltis, això pot afectar-los especialment per les tensions que pot provocar entre els teus familiars.

Finalment, perquè si ets estranger que resideixes a Catalunya, caldrà que la teva parella de fet acrediti quina normativa s’ha d’aplicar a la teva successió, mentre que si has fet testament tu ja ho pots deixar establert. Aquesta és una qüestió importantíssima en parelles de fet de nacionalitats diferents.

Així doncs, des del Bufet Molina Bosch et recomanem que, si disposes d’un cert patrimoni i una situació familiar mínimament complexa, t’assessoris i facis un testament que reculli com vols endreçar la teva successió futura.

Inconvenients de no fer testament Facebook Twitter Linkedin Google +
Pàgines:
1

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación